Lezingen

Er is een zeer gevarieerd aanbod van lezingen en dia-series. Wilt u een lezing aanvragen klik dan op ′aanvragen′ onder de samenvatting van de betreffende lezing. Heeft u vragen over een onderwerp, maak dan gebruik van het contactformulier. De bemiddelingskosten voor lezingen bedragen € 45,-. Als u een aanvraag indient, benaderen wij de presentator; als deze beschikbaar is, verzoeken wij u het bedrag over te maken.

Geschiedenis

Damsteden
Inwoner van Rotterdam, met een achtergrond in de waterbouwkunde, komt graag een lezing geven over het ontstaan van Rotterdam en andere steden waarvan de naam op ′dam′ eindigt. U hoort een andere geschiedenis van Holland; geen veldslagen en oorlogen maar het werken en leven van de mensen in het veen. De lezing gaat gepaard met een beamer-presentatie.
aanvragen (GR 1353)

Spoorwegen Rotterdam

De presentatie geeft een overzicht van de geschiedenis van de spoorwegen in en rond Rotterdam, vanaf 1840 tot nu.
De presentatie laat zien hoe de spoorwegen aanvankelijk door de stad werden tegengewerkt,terwijl later af en toe het voortouw werd genomen, zoals met de Hofpleinlijn. Ruime aandacht is er voor de interactie van de haven en de spoorwegen. Bijvoorbeeld wordt aandacht besteed aan het unieke (in elk geval voor Nederland) spoorwegnet in de straten van Rotterdam-Zuid.
aanvragen (GR 1602)

De mooiste busroute

Lijn 90, de mooiste busroute vanuit Rotterdam
Vanaf Rotterdam Zuidplein vertrekt buslijn 90 in de richting Utrecht. Het is een van de mooiste busroutes van ons land, die grotendeels over de dijk langs de Lek voert. Uw presentator neemt u mee op deze busroute en laat veel plaatjes zien die onderweg zijn gemaakt. Uiteraard van de wereldberoemde molens van Kinderdijk, maar ook van dorpen en stadjes die worden gepasseerd, van oude boerderijen en uiteraard van de rivier de Lek zelf. Genieten!
aanvragen (GR 1781)

Religies

Wereldreis langs Veelkleurige Religies in Rotterdam
Rotterdam kent veel verschillende religies. Door deze lezing kunt u kennis maken met de rijke diversiteit in de stad. Door 120 dia′s met toelichting krijgt u een veelkleurig beeld van de oorsprong en stichters, gebruiken en rituelen, feesten, symbolen en gebedshuizen van het Hindoeïsme, Boeddhisme, Jodendom en Christendom, de Islam en het Sikhisme in Rotterdam.
De lezing kan worden gecombineerd met een speelse quiz over deze wereldreligies. Op verzoek kan het accent worden gelegd op een van de wereldreligies of kan een bezoek aan een gebedshuis worden aangevraagd. Bel gerust om het gewenste aanbod voor uw organisatie te overleggen.
aanvragen (GR 1828)

Rotterdam

Een rondleiding door vooroorlogs Rotterdam
Een echte rondleiding door het vooroorlogse Rotterdam kan Gilde u niet aanbieden, maar wel één aan de hand van oude ansichten van uw presentator en andere foto′s. De rondleiding begint bij de (oude) beurs, gaat langs de Boompjes, de Leuvehaven, Coolsingel en Goudse Singel en eindigt bij het Maasstation.
aanvragen (GR 1884)
Diapresentatie - Rotterdam 1300 tot 1900
Geschiedenis van Rotterdam van 1300 tot 1900. Ontwikkeling van een kleine nederzetting aan de Rotte tot wereldstad.
aanvragen (GR 1927)
Diapresentatie - Rotterdam 1900 tot 2000
Geschiedenis van Rotterdam vanaf 1900 tot 2000. De ontwikkeling na de woningwet, het bombardement en de wederopbouw.
aanvragen (GR 1930)
de Maastunnel
Nu alweer 80 jaar geleden is men begonnen aan de bouw van de Maastunnel, toentertijd een project met allerlei vernieuwingen. In de presentatie ziet u beelden van ontwerp en bouw, maar ook van de wederwaardigheden tijdens en na de oorlog. Ook wordt nog iets getoond van latere projecten die op de ervaringen van de Maastunnel voortbouwen, zoals de metro.
aanvragen (GR 769)

Relativiteitstheorie

Aan 10 tot 15 geinteresseerden wordt, aan de hand van geschreven tekst, de belangrijkste aspecten van de relativiteitstheorie uitgelegd. Zonder berekeningen en formules: op één enkele na, op het eind. Bij voorkeur in de middag evt. in de avond.
aanvragen GR 2047