Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Jules Deelder (1944-2019)

Jules Deelder (Justus Anton) was dichter, schrijver, performer, muzikant, aucteur, persoonlijkheid, jazzliefhebber, Spartaman en nachtburgemeester van Rotterdam.
Hij is geboren in Overschie en ging daar naar de lagere school en later naar de HBS op de Bergsingel. Vanaf die jaren maakte hij gedichten die hij steeds vaker voor publiek ging voordragen. Vanuit een circuit van obscure zaaltjes groeide hij uit tot een performer die in grotere theaters optrad, alleen of met anderen.

Tijdens zijn leven heeft Deelder veel teksten geschreven, gepubliceerd en uitgesproken die voor veel mensen opbeuren, inzichtgevend en verhelderend waren. "Hetzelfde zien,/ maar het zo/ zien, zoals nog/ niemand het zag" is een van zijn dichtregels, vereeuwigd op een natuurstenen tegel, gemetseld in een gebouw op de Heer Bokelweg.

Zoals geen ander heeft Deelder op straat in Rotterdam veel om herinnerd te worden. Op veel plekken zijn dichtregels van hem terug te vinden. Zijn gedicht "Voor Ari" staat niet alleen op de achterdeur van Caf? Ari aan de Mathenesserlaan, maar ook als een 900-meter lange regel in de fietserstunnel van de Beneluxtunnel.

Zijn teksten zijn terug te vinden op drie vuilniswagens, in metrostation Coolhaven, op een houten schutting in de Proveniersstraat, op de Nieuwe Binnenweg, tegenover het Kasteel en op de hoek van de Aleidisstraat en de Tweede Middellandstraat. Maar op nog meer plekken zoals in Rozenburg, Amsterdam en in Veenendaal.

Op initiatief van een tandarts is voor zijn 70e verjaardag een beeld van de schim van Deelder geplaatst. Later werd dat gesierd met graffiti maar na zijn dood is het beeld van Lenny Oosterwijk weer in zijn oorspronkelijke zwarte staat teruggebracht. Het staat op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Mathenesserlaan.

door: Frans de Jonge

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina