Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

De bankkluis

Je ziet hiernaast de deur van de kluis onderin het bankgebouw aan de Coolsingel, waar nu ABN-AMRO bovenstaat. Toen het pas gebouwd was stond er Rotterdamsche Bank boven, maar door de talrijke fusies in de bankwereld bestaat deze bank allang niet meer. Alleen de 'RO' in 'ABN-AMRO' herinnert nog aan deze bank.

Zo'n kluis is groter dan je als buitenstaander misschien zou denken. Hij was groot genoeg om lezingen en boekpresentaties in te houden, zoals boekhandel Donner een aantal keren gedaan heeft. Bij zo'n gelegenheid heb ik ook de foto van de kluisdeur kunnen maken.

Als je een bankkluis van binnen wilt zien kun je terecht in het Amsterdamse Stadsarchief aan de Vijzelstraat. Dit is gehuisvest in het gebouw van de voormalige Nederlandsche Handel­maatschappij. De kluis is groot genoeg voor de tentoon­stellings­ruimte, een filmzaal en nog wat bergruimte. Het gebouw zelf is ook interessant, het is ontworpen door de architect K.P.C. de Bazel. Deze architect was ook indiener van een ontwerp voor het stadhuis van Rotterdam; zijn ontwerp werd helaas niet uitverkoren.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina