Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Station Hoek van Holland

Het oudste stationsgebouw in de gemeente Rotterdam staat in Hoek van Holland. Het is geopend in 1893. Er waren in die tijd nog verschillende spoorwegmaatschappijen in Nederland; hier kwamen treinen van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Deze treinen boden in dit station een direkte overstap op schepen van de Great Eastern Railway, die in Harwich aansluiting gaven op treinen naar Londen van dezelfde maatschappij. De bootdienst bestond al vanaf 1875, maar deze voer toen nog door naar het Maasstation.

Deze verbinding met Londen concurreerde met de Maatschappij Zeeland die van Vlissingen naar Engeland voer en aansluiting gaf op treinen van de Maatschappij tot Exploitatie van Staats-Spoorwegen. Vlissingen beschikte zelfs over een koninklijke wachtkamer want er kwamen nog al eens buitenlandse staatshoofden langs.

Tot in de jaren 90 van de afgelopen eeuw vertrokken vanaf Hoek van Holland diverse internationale treinen, naar Berlijn, Kopenhagen, Warschau (met een doorgaand rijtuig naar Moskou!), Zwitserland, Oostenrijk en nog enkele bestemmingen. Deze treinen deden Rotterdam-Centraal niet aan, maar reden na Schiedam via de ceintuurbaan naar Gouda en Utrecht. Reizigers voor Rotterdam konden aanvankelijk in Rotterdam-Noord uitstappen en later in Schiedam, dat toen enige tijd in Schiedam/Rotterdam-West werd omgedoopt.

Lees meer over Hoek van Holland.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina