Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

foto: David Rozing

Een rondleiding langs kunst en cultuur

Er zijn zoveel manieren om Rotterdam te verkennen. Met een bus, met de step, met de fiets natuurlijk. Maar wie wandelt, ziet meer. Een kunst- en cultuurwandeling met het Gilde gaat naar plekken waar ook de echte Rotterdammer het fijne nog niet van weet. En met de Rotterdampas wandelt u eenmalig gratis mee.

Op het verzamelpunt, voor De Doelen, staat stadsgids Annie Doornenbal al te wachten op haar groep wandelaars van deze ochtend. Ze vertelt meteen dat haar wandelingen vaak een beetje uitlopen, omdat er zo veel te vertellen is. En ze steekt meteen van wal. "Het Schouwburgplein is vormgegeven met materialen die doen denken aan de haven. De kunst lijkt op hijskranen en de bankjes rondom het plein hebben hetzelfde model als de banken op een ouderwets cruiseschip."

Ook de gebouwen rondom het plein krijgen een hier en daar verrassende toelichting. Op het Kruisplein bij het verzetsmonument "Ongebroken verzet 1940- 1945" staan we stil. En natuurlijk voert de wandeling ook naar de Reus van Rotterdam, een beeld op ware grootte. Om aan te geven hóe groot deze man was (2,37 meter) staan zijn schoenen in maat 62 en een deurpost op normale grootte naast hem.

Op de Westblaak stopt Annie Doornenbal even bij "Anita"; een felgekleurd kunstwerk, als ode aan de Rotterdamse gabbercultuur uit de jaren negentig. In het Museumpark staan we stil bij de grote zwarte schroef in de tuin van museum Boymans van Beuningen. Nu als kunstwerk tentoongesteld, maar ooit gemaakt als maquette voor een nieuwe Willemsbrug. De gids geeft "haar" wandelaars nog een goede tip. "Kijk vooral ook naar boven. Want er zijn zoveel mooie en bijzondere gevels en andere dingen te zien!" Bijvoorbeeld bij de Kunsthal aan de kant van het park, kijk omhoog. Er staat iemand op de rand van het dak!

De Gilde-wandeling duurt ongeveer twee uur. Met de Rotterdampas kunt u éénmalig een wandeling gratis meemaken. De normale prijs is 5 euro.

Met de Rotterdampas doe je meer dan 750 leuke dingen, gratis of met korting. Het pasjaar loopt tot en met eind februari 2017. U kunt een Rotterdampas bestellen of verlengen via www.rotterdampas.nl/shop met uw DigiD. Of ga zonder afspraak langs bij de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek.

In de Stadskrant Rotterdam van 6 april 2016 stond het bovenstaande artikel, dat wij mochten overnemen. De foto is gemaakt door David Rozing.