Uitstapjes
 

Hieronder vindt u allerlei minder bekende uitjes in Rotterdam, bijvoorbeeld naar musea die door vrijwilligers gerund worden.
Daarnaast kunt met een ervaren gids van Gilde Rotterdam een rondwandeling door een deel van de stad maken; zie het overzicht van de rondleidingen of de rondleidingen-agenda.
Tenslotte hebben we nog een aantal links die u kunnen helpen bij het plannen van een uitstapje in Rotterdam.


Musea

Museum Charlois
Dat er over Charlois veel interessants te vertellen valt, bewijst de Stichting Historisch Charlois. Vrijwilligers geven u een kijkje in het verleden. Zij leiden u rond in de oudheidkamer en langs de wisseltentoonstelling met historische foto’s. Open op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur en voor groepen ook op afspraak.
GR 1082

Mariniersmuseum
In het Mariniersmuseum in Rotterdam maakt u kennis met de wereld van de mariniers. De tentoonstellingen vertellen het verhaal van de acties waaraan de mariniers hebben deelgenomen door de eeuwen heen.
Het Mariniersmuseum heeft alles in huis om bezoekers een leuke en leerzame dag te bezorgen. Ieder jaar zorgt het museum voor een aantrekkelijk programma met originele evenementen en spraakmakende tentoonstellingen voor jong en oud.
GR 1238

Historisch Museum 1940-1945
Dit museum in Rotterdam-Zuid geeft een overzicht vanaf het bombardement van 1940 tot aan de bevrijding. Het laat zien hoe de mensen in die tijd leefden en welke spullen zij gebruikten. Ook zijn er uniformpoppen te zien van een Amerikaanse Para, een Britse Para, een Amerikaanse soldaat, een Britse motorordenance, een complete Duitse soldaat en heel veel militaire attributen. Een unieke verzameling, interessant voor jong en oud. Open op woensdag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak.
GR 1223

Houweling Telecom Museum
Het levend houden van de telefoongeschiedenis vanaf 1895 tot het heden en in het bijzonder die van het Telefoondistrict Rotterdam is de doelstelling van het Houweling Telecom Museum.
In dit museum is een historische verzameling, ook wel genoemd “Het historisch erfgoed van de Rotterdamse telefoongeschiedenis van 1895 tot heden” ondergebracht. Oud-medewerkers leiden hun gasten met enthousiasme langs werkende apparatuur. Tante Cor de sprekende klok vertelt u hoe laat het is. Rondleidingen iedere dinsdag van 10.00 tot 14.00 uur en voor groepen op afspraak ook op andere dagen. Niet op zaterdag en zondag.
GR 1168

Schaakstukkenmuseum
Het schaakstukkenmuseum toont een groot aantal schaakspelen van "all over the world". Het houdt jaarlijks ook een schaakstukkenontwerpwedstrijd waaraan iedereen deel kan nemen.

Openingstijden:
Maart t/m oktober: dagelijks 11.00-17.00 uur
November t/m februari: dagelijks 11.00-16.00 uur
GR 1261