Nieuws over Rondleidingen
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opbouwdag 2018

Gilde Rotterdam is een van de partners van de Opbouwdag 2018 op 17 en 18 mei.
Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we de (weder)opbouw van de stad vieren. Beleef de energieke na-oorlogse sfeer van aanpakken en opbouwen!
Wat kun je doen?
Je kunt een concert bezoeken, een speurtocht doen, je laten rondleiden op bijzondere plaatsen, een lezing volgen en een rit met jaren ′50 bus maken. Of je gaat gewoon het dak op!
Opbouwdag is voor iedereen bedoeld, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wil leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers.
Kijk verder op www.wederopbouwrotterdam.nl/opbouwdag/
 

Muziekfestival in Delfshaven

Gidsen van Gilde werken mee aan een nieuw festival dat is opgestart om de viering van het 600-jarig bestaan van de kerk in Delfshaven luister bij te zetten. Met name zullen zij worden ingezet bij het programma voor de zaterdagmiddag 17 juni. Meer over dit festival vindt u op de website www.pilgrimharbour.nl
 

Erasmusspeld uitgereikt aan schrijvers van ′Rotterdam Woont′

Twee gidsen van Gilde Rotterdam, beiden architect, hebben de Erasmus­speld van de stad Rotterdam ontvangen ter gelegenheid van het verschijnen van hun boek ′Rotterdam Woont′. Meer over dit werk vindt u in het verslag.van de uitreiking
 

Gilde-rondleiding In the picture

In de reeks ′In the picture′ is nu een artikel uit de Stadskrant overgenomen dat een beschrijving geeft van een Kunst- en Cultuur-wandeling. Zie de pagina: In the picture
 

Dankdagen Bleekneusjes 1944-1945

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn er in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland en Overijssel ongeveer 18.000 kinderen uit Rotterdam opgevangen om aan te sterken. Die kinderen vonden bij gastgezinnen een liefdevol warm nest en kwamen weer op krachten door het voedzame eten. In Rotterdam zijn er nog veel ′kinderen′ die met dankbaarheid aan die periode terugdenken.

Na ruim 70 jaar is die dankbaarheid op 16 en 17 april 2016, in de vorm van een Dankweekend aan de gastgezinnen van toen getoond. Aan ruim honderd (kinderen van) gastouders, is vol trots getoond hoe het gebombardeerde hart van Rotterdam uit het puin is herrezen. Het Dankweekend, met een lach en een traan, was een enorm succes! Dank aan het Gilde voor de goede zorgen en het begeleiden en informeren van de gasten!

M.F. Soeters

Aan de bovenstaande rondleidingen namen 101 personen deel; er zijn 16 gidsen van Gilde Rotterdam in actie geweest.
 

Nieuwe rondleidingen

De rondleidingen-agenda voor 2016 is samengesteld.
Op de agenda komen enkele nieuwe rondleidingen voor. Zo is er de rondleiding Markant Rotterdam die in de plaats is gekomen van de rondleiding ′Centrum Architectuur′. De rondleiding voert door het centrum van de stad, en toont naast de imponerende architectuur nog ellerlei andere aspecten van het hedendaagse Rotterdam. Zeker voor mensen van buiten Rotterdam die een indruk van onze stad willen krijgen, een aanrader.
Nu de Rijnhavenbrug in gebruik is genomen hebben we een nieuwe rondleiding Rondje Rijnhaven samengesteld. We bezoeken de Wilhelminapier en Katendrecht, beide stadsdelen waar naast de historische elementen veel in beweging is.
Onder de titel de sprong naar Zuid maken we een wandeling over de Willemsbrug naar de eerste wijken die op de linker Maas-oever zijn ontstaan in de periode dat de haven van Rotterdam ontstuimig groeide. Er is veel veranderd maar er zijn ook veel zaken te zien die aan die periode herinneren.
Tenslotte is er een fietsroute bijgekomen, ook in het zuidelijk deel van de stad. De route begint op de Kop van Zuid en voert door allerlei wijken, bijvoorbeeld ook langs een aantal bijzondere woning­complexen. De titel van deze rondleiding is de Ronde op Zuid.
 

Laatste rondleiding in het stadhuis

Met een rondleiding voor collega-gidsen heeft de heer De Rooij op 18 mei 2010 een punt gezet achter zijn gidswerk voor Gilde. Voor de laatste maal wees hij zijn publiek op de vele bijzonderheden in het stadhuis en vertelde hij anecdotes uit zijn werkzame leven in het stadhuis als ambtenaar van de burgerlijke stand.
Als gevolg van zijn afscheid kan Gilde-Rotterdam tot nader order de rondleiding in het stadhuis niet meer aanbieden.
 

Gratis rondleiding voor houders van de Rotterdampas

Sinds jaar en dag kunnen houders van de Rotterdampas éénmaal een gratis rondleiding meemaken. Ook dit jaar kunt u één keer gratis deelnemen aan een geplande rondleiding als u bij de aanmelding voor een rondleiding het nummer van uw pas opgeeft. Bij de rondleiding zelf dient u uw pas mee te nemen en aan de gids te laten zien.
Net als vroeger geldt de gratis rondleiding alleen voor geplande rondleidingen, waarvan de prijs € 6,00 is.
 

Afscheid Tonnie Lorusso

De wandelingen-agenda voor 2009 is samengesteld. Zie de agenda en het vervolg van de agenda.
Op 2 april 2010 namen de gidsen afscheid van Tonnie Lorusso, die vele jaren in het bureau van Gilde-Rotterdam voor aanvragers van rondleidingen de gidsen heeft verzorgd. Tonnie laat Gilde nog niet geheel in de steek; zij helpt mee met de voorbereiding van het 25-jarig jubileum van Gilde-Rotterdam in 2011.
 

Herdenkingswandelingen wederom een succes

De wandelingen-agenda voor 2009 is samengesteld. Zie de agenda en het vervolg van de agenda.
Afgelopen maand mei heeft GILDE Rotterdam voor de tweede keer Herdenkingswandelingen georganiseerd. De wandelingen waren ook dit jaar weer een groot succes..
Gilde organiseert deze wandelingen om de herinneringen aan de oorlog levend te houden. Ze zijn met name bedoeld voor kinderen vanaf groep 8. Aan de hand van een rondleiding langs monumenten en herdenkingstekens vertelt een gids over Rotterdam in oorlogstijd. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de ceremoniën die op 4, 5 en 14 mei worden gehouden.
Rotterdamse Basisscholen konden gedurende de hele meimaand op aanvraag een wandeling doen. Er kon gekozen worden uit drie routes, waaronder één nieuwe op Zuid. Dit jaar heeft daar ook een school uit het Voortgezet Onderwijs, de S.G. Hugo de Groot, gebruik van gemaakt en ook voor die leerlingen bleek de wandeling geschikt. Daarnaast stonden er dit jaar op 4 en 14 mei wederom twee geplande wandelingen voor individuele deelnemers op het programma. In totaal hebben ruim 320 kinderen en 50 volwassenen aan de Herdenkingswandelingen deelgenomen. Deelname was ook dit jaar weer gratis.
Met 27 Herdenkingswandelingen is het een drukke maand geweest en zeker voor herhaling vatbaar. De Herdenkingswandelingen zijn een initiatief van St. Droomtheater en zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Comité Nationale Belangen.
 

Agenda voor 2009

De wandelingen-agenda voor 2009 is samengesteld. Zie de agenda en het vervolg van de agenda.
 

Nieuwe wandelingen

Er zijn enkele nieuwe natuurwandelingen en een stadswandeling met Russische gids.
 

Gilde op de R′Uitmarkt

Op zondag 7 september j.l. heeft GILDE zich weer gepresenteerd op de Uitmarkt. Het weer zat niet bepaald mee maar dat was aan het aantal bezoekers gelukkig niet te merken. Zelfs de deelnemers aan de gratis Gilde rondleiding lieten zich niet door de plensbuien tegenhouden en gingen, geheel volgens Gilde traditie, desondanks gewoon op pad. Wandelliefhebbers die liever op een ander tijdstip met een Gilde wandeling wilde kennismaken kregen een kortingbon.
In de gezellig ingerichte tent kon men schuilen en werden veel belangstellenden door de Gilde medewerkers van de nodige informatie voorzien. Ondanks het weer was het toch een geslaagde dag!
 

Nieuwe wandelingen: Charlois en Crooswijk

Er zijn nieuwe wandelingen gepland door de wijken Crooswijk en Charlois. Zie de agenda voor volgende wandelingen.
 

Herdenkingswandeling

Onder de titel “Monumenten en Herdenken” werden er op 4 en 14 mei 2008 enkele herdenkingswandelingen gehouden, bedoeld voor schoolkinderen vanaf groep 7 en hun (groot-)ouders.
 

Architectuur-jaar

Rotterdam heeft het jaar 2007 uitgeroepen tot Jaar van de Architectuur. In het kader hiervan heeft Gilde-Rotterdam een aantal wandelingen in de avond georganiseerd. Tevens zijn er een aantal busritten langs oude en nieuwe Rotterdamse woningbouwprojecten geörganiseerd. Tenslotte is er in 2007 extra aandacht besteed aan de Architectuur-wandeling.